Wednesday, July 12, 2006

Monsun

Som vi lige fik luftet i sidste indlæg, havde det regnet uafbrudt i 5 dage, da vi tirsdag, i sidste uge, tog fra Goa. På 5 dage faldt der over 500 mm regn, hvilket svarer til omtrent 60% af hvad der normalt falder i Danmark på et år. Sådan set er det ikke den store nedbør (i indisk målestok), idet regnintensiteten ikke er voldsom høj, men afløbssystemet i Mumbai er overhovedet ikke dimensioneret for en sådan vandmængde. Desuden rammes Mumbai dagligt af tidevand og omtrent hver 14 dag er tidevandet ekstremt. Det høje tidevand kombineret med relativ store mængder nedbør skaber altså betydelige oversvømmelser i byens lavtliggende områder. Flere steder stod der omkring 1 meter vand i gaderne. 30 mennesker blev dræbt i Maharashtra som følge monsunen.
Brønddæksler blev skudt op af vandtrykket, og vand fra kloakledninger væltede op overalt. Sikke en ballade.

De lokaler beretter alle om d. 26. juli sidste år, hvor Mumbai havde fatale oversvømmelser. Alle kan huske hvad de lavede den dag; hvordan de var fanget på taget af biler o.lign. i mere end et døgn uden mad og drikke. Over 1000 mennesker blev dræbt som følge af vandmassernes virken (størstedelen ved jordskred, som følge af jorderosion, i slumkvarterer). Den dag faldt der omkring 900 mm regn på een dag, uheldigvis kombineret med ekstrem højt tidevand. Tirsdag, da vi kom hjem fra Goa, faldt der knap 180 mm og det sætter tingene i perspektiv, når vi oplevede omfanget, og samtidig konkluderede at det kun er knap en femtedel af hvad der faldt på den skæbnesvangre dag sidste år.
Myndighederne i Mumbai lovede sidste år, at sådanne oversvømmelser aldrig ville finde sted igen, men det virker som tomme løfter, hvilket pressen også slår kraftigt ned på. Løfterne går på alt fra udbygning af afløbsnettet (inkl. overløbsbygværker), oprensning af floder, opdæmning af tidevandet samt bedre varslingssystemer. Til myndighedernes forsvar skal det selvfølgelig tilføjes, at ovenstående løfter ikke implementeres over natten. Det kræver omfattende analyser af bl.a. nedbørsmængder og af områderne hvor nedbøren rammer.









Vi bringer et par fotos fra onsdagens regn som er taget fra kontoret (7. sal) hvor jeg arbejder.

Thomas

0 Comments:

Post a Comment

<< Home